Domowe łakocie

Aby zapewnić naszym dzieciom odpowiednią codzienną dawkę energii do nauki i zabawy, warto czasem przyrządzić w domu samodzielnie pyszne, a zarazem zdrowe łakocie. Bez słodyczy raczej trudno sobie wyobrazić dziecięcy świat, ale te słodkie przekąski, które zrobimy w domu, są o wiele lepszym rozwiązaniem od tych sklepowych. Możemy włożyć do nich same świeże i naturalne produkty, oraz przemycić nieco witamin. Domowa pralinka czy batonik na pewno zasmakują dzieciakom, i nie będzie już potrzeby podjadania niezdrowych przekąsek ze szkolnego sklepiku.

Najprostsze pralinki przygotujemy dosłownie z dwóch składników. Wystarczy podgrzać jedna część śmietanki kremówki i dodać do niej dwie części ulubionej czekolady. Powstała masa posłuży do zrobienia czekoladek typu trufla. Masę wkładamy do lodówki do całkowitego wystudzenia i stwardnienia. A następnie formujemy z niej małe kuleczki, które potem można obtoczyć w ulubionej posypce, kakao, wiórkach kokosowych, posiekanych orzeszkach, lub polać stopioną czekolada. Takie proste trufle są naprawdę pyszne. I zawierają zdecydowanie mniej cukru od sklepowych czekoladek, bo dodajemy do nich gorzką, zdrową czekoladę.

Z równą łatwością można przygotować dla swojej rodziny tradycyjne praliny z pysznym, chrupiącym, aromatycznym nadzieniem. Jest to w prawdzie zdecydowanie bardziej czasochłonne i trzeba wiedzieć, jak zrobic karmel, ale dla tego smaku warto poświecić nieco więcej pracy. Na początek zajmujemy się nadzieniem. To tradycyjne powinno zawierać karmel i prażone orzeszki. Karmel najlepiej podgrzewać w rondlu o grubym dnie, aby się nie przypalił. Do rondla wrzucamy cukier i łyżkę zimnej wody. Stawiamy całość na bardzo małym ogniu i powoli podgrzewamy, aż cukier zupełnie się rozpuści i nabierze złocistej barwy. Karmelu absolutnie nie należy mieszać, bo cukier ulegnie krystalizacji. Można jedynie co jakiś czas zwilżyć ścinki naczynia pędzelkiem, aby cukier nie wytrącał się na ściankach naczynia.

Zanim karmel wystygnie należy zająć się orzechami laskowymi. Trzeba je lekko podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku. A następnie pozbawić skórki, która ma nieco cierpki posmak. Uprażone orzeszki zalewamy ciepłym karmelem i zostawiamy do całkowitego zastygnięcia. To będzie podstawa naszej pralinki. Twardy karmel z orzeszkami należy teraz połamać i delikatnie zmiksować. Ale nie na pył. Tekstura orzechów powinna być jeszcze wyczuwalna. Masę łączymy z ulubioną czekolada i formujemy kuleczki. Takie nadzienie polane pyszną gorzką lub mleczną czekoladą to prawdziwy rarytas.

Dla małych łasuchów sprawdzi się również domowa wersja batoników np. bounty. To bardzo prosty przepis. Wiórki kokosowe podgrzewamy z cukrem i mleczkiem kokosowym. Kiedy masa wystygnie, a wiórki wchłoną cały płyn, powstanie wspaniałe, kokosowe, aromatyczne nadzienie, które można polać stopioną czekoladą i pokroić na małe porcje. Nadzienie można oczywiśćie dowolnie modyfikować, dodając ulubione suszone owoce lub inne dodatki np. orzechy. Jeśli zamiast wiórek użyjemy mleka w proszku, nadzienie będzie równie pyszne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *