Dynia nie tylko na Halloween

Kiedy zbliża się Halloween zaczynamy główkować nad okolicznościowymi ozdobami, które uprzyjemnią upiększa dom i mieszkanie, uprzyjemnią rodzinne, lub zapewnią rozrywkę naszym dzieciom, podczas halloweenowego przyjęcia. Nieodłącznym elementem tej stylistyki jest oczywiście dynia. I to pod każdą postacią. Możemy wyciąć ją z kartonu, ulepić z masy solnej, zakupić ceramiczne lub plastikowe ozdoby, a przede wszystkim przygotować halloweenowe lampiony z prawdziwego warzywa.

Jednak zamiast wyrzucać miąższ, dyni wykorzystajmy ją w całości zgodnie z duchem ekologii i oczywiście ekonomii. Bo dynie nie tylko efektownie wygląda, ale tez świetnie smakuje i jest uniwersalna. Przygotujemy z niej pyszną zupę, nadzienie do muffin, wspaniałą, lekką tartę, czy krem z pieczonych warzyw. Pestki również się przydadzą, ponieważ są smaczne i bardzo zdrowe. A więc, do dzieła. Jak wyciac dynie, aby wyszedł z niej piękny, okolicznościowy lampion, i co przygotować z soczystego miąższu? Podpowiadamy.

Na Halloween najlepiej wybrać dorodna, ale nie za dużą dynię. Ważne, aby dobrze się prezentowała i nie miała żadnych widocznych uszkodzeń. Do jej wycinania posłuży ostry, mały, ale precyzyjny nożyk. Potrzebna będzie jeszcze duża łyżka, oraz mazak, za pomocą którego narysujemy wstępny szkic naszych nacięć. Dynie myjemy i dokładnie osuszamy. Nacinamy niewielką powierzchnię przy ogonku i delikatnie go podnosimy. Ale nie wyrzucajmy szypułki, gdyż posłuży ona za pokrywkę do gotowego lampionu. Teraz należy wydrążyć środek warzywa. Znajdują się tam włókna oraz pestki. Możemy też usunąć nieco twardego miąższu, ale nie za dużo, aby lampion dobrze się trzymał.

Szablony z wycięciami możemy stworzyć sami. To nic trudnego. Wystarczy narysować je na kartce i wyciąć, a następnie przenieść na dynie. Amatorzy prac plastycznych bez trudu narysują wzór bez pomocy żadnego szablonu. Natomiast wiele gotowych wzorów znajdziemy w internecie. Nasza dynia może być przerażająca lub zabawna. Najważniejsza jest tutaj wyobraźnie i dobra zabawa.

P wydrążeniu i narysowaniu wzoru, można przystąpić do wycinania. Robimy to powoli, aby nie zrobić sobie krzywdy i nie uszkodzić dyni. Warzywo jest dość twarde i oporne, ale mały, ostry noż powinien poradzić sobie bez żadnego problemu. Teraz wystarczy już tylko włożyć do środka świeczkę, lub kilka i gotowe. Lampion to wspaniała ozdoba, która z pewnością zachęci dzieciaki, aby wstąpiły do nas po swoją porcję słodyczy.

Co zrobić z resztkami? Pestki należy umyć i osuszyć. Będą pyszne, jeśli pozwolimy im schnąc w suchym miejscu przez parę dni. Możemy też je obrać ze skórki i podprażyć na suchej patelni. Uwolnią wówczas jeszcze więcej aromatu. Można je zjeść od razu lub użyć do rożnych sałatek czy nawet kanapek. Pozostały miąższ nada się świetnie do przyrządzania kremowej zupy. Wystarczy obrać go ze skórki, lekko podbiec w piekarniku z dodatkiem soli, miodu i ulubionych przypraw, a następnie dokładnie zmiksować z dodatkiem wody. Zupa będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli zaprawimy ja śmietaną lub odrobiną mleczka kokosowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here