Gotowanie parówek

Jedzenie jest bardzo ważną częścią naszego życia. Niektórzy stwierdzają, że z każdej pory dnia najważniejsza jest ta poranna, więc to właśnie śniadanie, jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Co zjeść na śniadanie? Właśnie rano każdy z nas ma najmniej czasu, dlatego śniadanie musi być szybkie. Kanapki, o ile składają się z małej ilości dodatków są szybkim posiłkiem. Tak samo jak płatki z mlekiem oraz owsianka. Jeśli ma się wprawione ręce to nawet jajecznica nie sprawia trudności i nie zabiera nam wiele czasu. Czasami proste dodanie parówek do jajecznicy sprawia, że danie jest dla nas bardziej wykwintne. Jak ugotować parówki?
Parówki można gotować na wiele sposobów. Podstawowa opcja, to nalanie do garnka wody, gdzie wielkość garna dopieramy względem ilości gotowanych parówek. Odkładamy garnek na palnik, następnie od razu wkładamy parówki do wody. Jeżeli parówki są zabezpieczone foliówka ochronną, należy ją zdjąć przed włożeniem do wody. Kiedy woda razem z naszymi parówkami zacznie wrzeć, możemy wyłączyć grzanie oraz wyjąć parówki, danie gotowe. Kolejny sposób jest praktycznie bardzo podobny do tego pierwszego. Różnica polega na tym, że czekamy aż woda zacznie wrzeć następnie wkładamy delikatnie parówki do tej wody. Oczywiście uważając aby nam się nie stała krzywda. Po 3 minutach wyciągamy parówki, są one wtedy bardziej soczyste, nie nasiąkają w ten sposób wodą. Kolejny sposób z jakim się spotkałam, to wersja dla studentów, którzy w swoich akademikach nie zawsze posiadają garnki. Do czajnika elektrycznego lub zwykłego wlewamy wodę, od razu wtedy wkładamy parówki i czekamy na zagotowanie się wody. Po tym eksperymencie należy kilkakrotnie zagotować świeżą wodę w czajniku, aby następnie spokojnie używać wody do parzenia herbaty bez posmaku parówek. Kolejną z tych wielu opcji jest użycie mikrofali. Najzwyczajniej wkładamy parówki na talerz, następnie podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Istnieje też sposób przygotowania parówek na grillu, ale niestety wykracza to poza poziom samego gotowania. Grillowanie jest już wyższa szkoła jazdy i wymaga odpowiedniego poziomu w samym gotowaniu. Grillowanie jest tez niebezpieczne bez doświadczenia, dlatego to pominiemy.
Jeśli chodzi o śniadanie i samo gotowanie parówek, to sposób na to danie jest wiele. Zależy to przede wszystkim od tego kim jesteśmy, bo niestety taki zwykły student ma już pod górkę i jego sposoby zwężają się tylko do jednej opcji, więc wiele do wyboru nie ma. Kiedy jesteśmy dorosłymi osobami z doświadczeniem życiowym i stać nas na kuchenkę gazową śmiało możemy korzystać z innych podanych wyżej opcji. Sposób na gotowanie parówek jest pewnie milion razy więcej niż tutaj, jest tylko pomysłów ile ludzi na świecie, każdy jest unikatowy i genialny. Nie pozostaje mi nic innego jak gorąco trzymać kciuki za każdego aby nie zapomniał o swoim śniadaniu. Życzę również powodzenia w tej jakże trudnej sztuce gotowania parówek. Oczywiście życzę też smacznego śniadania i miłego startu na resztę dnia i cały tydzień.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here