Gotowanie jajek

Jajka są niezwykle smacznym elementem kuchni, a także dla wielu z nas nieodłączną częścią rodzinnych śniadań i uroczystości. Możemy je przyrządzać na wiele sposobów: użyć do sałatki, dodać do barszczu białego, usmażyć w formie jajecznicy i podać na śniadanie, a także ugotować. Kurze jajka można ugotować zarówno na miękko, jak i na twardo, jak również wybrać opcję pośrednią: ugotować na półmiękko. Proces ten jest prosty i z pewnością każdy sobie z nim poradzi. Jak długo gotować jajka? Żeby uzyskać jajka na twardo, należy je gotować od 8 do 10 minut. Należy pamiętać, by nie przekroczyć tego czasu, gdyż jajka stracą na smaku. Jajka na miękko otrzymamy, jeśli będziemy gotować je od 2 do 4 minut (im jajko większe tym dłużej), a żeby zjeść smaczne jajko na półmiękko, proces gotowania musi zająć mniej więcej troszkę dłużej – około 6 minut. Na rynku istnieją specjalne minutniki do jajek, które pomagają nam przestrzegać wyznaczonego czasu, by potrawa była dokładnie taka, jaka chcemy, aby była. Te minutniki, nazywane również timerami, mogą mieć formę jajek, które wkładamy razem z prawdziwymi jajkami do garnka – wtedy zmieniają kolor w chwili, w której jajka powinno się wyjąć z wrzątku. Niektóre minutniki są po prostu minutnikami kuchennymi, które ustawia się na odpowiednią ilość minut.
Pamiętajmy, aby jajka dokładnie wymyć. W ten sposób pozbywamy się drobnoustrojów. Na skorupce mogą osiadać również zapachy z lodówki, więc upewnijmy się, że nie miały one wcześniej kontaktu z innymi produktami spożywczymi, gdyż może to wpłynąć na ich smak. Korzystajmy ze specjalnie przygotowanych na jajka półek w lodówkach, które to zazwyczaj są oddzielone specjalną szybką od reszty produktów spożywczych. Skorupki jajek są delikatne, więc należy uważać podczas wkładania ich do garnka z gotującą się wodą. Stłuczone jajko nie nadaje się już do gotowania, a jeśli jego zawartość wypłynie do wody, będziemy musieli wylać ją i zagotować nową porcję od nowa. Biorąc pod uwagę, że jajka często jemy rankiem, przed pracą, byłaby to strata cennego czasu. Ważne jest, że podany wyżej czas (2-4 minuty dla jajka na miękko, 6 dla jajka na półmiękko, 8 do 10 minut dla jajka na twardo) to czas liczony od momentu zagotowania się wody. Jeśli skorupka została uszkodzona, ale wewnętrzna błona jest cała i zawartość nie wypływa, możemy je gotować tak jak całe jajko. W przypadku uszkodzenia skorupki (pęknięcia) powinniśmy je uchronić przed rozlaniem otaczając pergaminem i ostrożnie gotować. Aby łatwiej obrać jajka na twardo, zanurzmy je na moment w zimnej wodzie. Niektórzy z nas lubią, gdy białko ma nieco inną, galaretowatą konsystencję. Aby to osiągnąć, zamiast gotować, wrzućmy je do już zagotowanej wody, wydłużając czas gotowania dwukrotnie. Dwadzieścia minut przed gotowaniem powinniśmy wyjąć nasze jajka z lodówki. W temperaturze pokojowej ogrzeją się nieco i przez to minimalizujemy szansę na pęknięcie skorupek w kontakcie ze wrzącą wodą. Aby skorupka łatwiej dała się zdjąć, dodajmy odrobinę sody do wody – wystarczy już pół łyżeczki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here