Banan i jego cenne witaminy

Banan – jemy go na surowo, dodajemy do jogurtów, deserów, a nawet pieczemy i smażymy go na maśle, karmelizując je i polewając czekoladą. Robimy z niego ciasto, a nawet zupę na słodko, bo zrobione na ciepło mają większy aromat i zapach. Uwielbiany zarówno przez dzieci, jak dorosłych, jemy go chyba wszyscy, jest to najczęściej kupowany owoc w sklepach. Ale jeszcze kilkadziesiąt lat temu był dla nas owocem egzotycznym, nowym i wręcz nieosiągalnym. Kiedy zaczął być sprowadzany do Polski, był dla nas nowością i nie wszyscy polubili ten mączny, nie do końca słodki miąższ. Ale naprawdę warto jeść ten owoc, ponieważ nawet nie zdajemy sobie sprawy, ile i jakie witaminy ma banan. Przede wszystkim to doskonałe źródło potasu. W jednym bananie może znajdował się aż 350 mg, który doskonale obniża ciśnienie tętnicze. Te pyszne owoce mają w sobie również witaminy z grupy A,C,K, niacynę, ryboflawinę, kwas foliowy, jak również takie minerały jak: fosfor, sód, żelazo, wapń, czy magnez. Jest to więc skarbiec witamin i minerałów. Banany mogą tez przyczynić się do obniżenia cholesterolu, a także są cenne, gdy ma się biegunkę, bądź niestrawność. Niestety owoce te mają dość dużo kalorii, jeden średni banan może mieć ich nawet około stu. Jeśli więc się odchudzamy, to musimy skreślić go z listy rzeczy, które to odchudzanie wspomagają. Najlepiej banana jeść rano ze względu na jego dużą ilość potasu. Jest bardzo wiele odmian bananów, ale u nas najpopularniejsze są żółte i ostatnimi czasy w sklepach można też znaleźć czerwone, które są bardziej słodkie. Warto kupować banany jeszcze nie do końca dojrzałe, takie które są zielone. Po kilku dniach będą miały swoją żółtą intensywną barwę i wtedy możemy przyrządzić z nich ulubione potrawy. Jak zauważymy, że banany mają ciemne plamki, to absolutnie ich nie wyrzucajmy, to znak, że są w pełni dojrzałe i jak najszybciej powinny być zjedzone. Tak jak wspomniałam na początku, z bananów można też przyrządzić zupę, ale do jej zrobienia lepiej użyć bananów mniej dojrzałych, będziemy wtedy mieć pewność, że podczas gotowania nie rozlecą się. A co z przechowywaniem bananów? Należy je trzymać w temperaturze pokojowej, czy w lodówce? Szybciej dojrzeją, gdy położymy je na blacie w miejscu suchym. W lodówce będą dojrzewać wolniej. A co z końcówką banana, który podobno trzeba odrywać, bo mogą się w nim znajdować wszelkiego rodzaju pasożyty, ale nie jest to udowodnione, zresztą – nie było chyba przypadku, kiedy ktoś zachorował po zjedzeniu całego banana wraz z końcówką. Może też nie wszyscy wiedzą, że skórki od bananów mają bardzo dobre zastosowanie w kosmetyce, maseczki, które można zrobić z banana są bardzo popularne wśród kobiet, a przecieranie kilka razy w tygodniu zębów powoduje, że będą one bielsze. Można użyć skórki, przecierając liście roślin, dzięki temu rośliny pięknie się błyszczą. Tak więc banan oprócz tego, że jest bardzo zdrowy i dobry na wiele dolegliwości, może być również wykorzystany nie tylko w kuchni. Nie bójmy się więc jeść tych przepysznych owoców.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here